کبد شما نقش حیاتی در متابولیسم شما دارد، فرآیند بیولوژیکی که غذا را به انرژی تبدیل میکند. ما میدانیم که اضافه وزن میتواند بر فعالیت متابولیک تأثیر منفی بگذارد، اما نمیدانیم دقیقاً چطور.
برای فهمیدن بهتر این نوشته، محققان کبد موشهایی که وزن معمولی داشتند را با موشهایی که چاق بودند قیاس کردند. آنها فهمید شدند تنظیم بیولوژیکی فعالیت متابولیک، بعد از یک دوره تغذیه و ناشتایی، بین آنها معکوس شده است!
در موشهای معمولی، تنظیم آلوستریک (فرآیندی که متابولیسم را کنترل میکند) در طول تغذیه مهار شد و زمان ناشتا فعال شد. با اینحال، در موشهای چاق، تنظیم آلوستریک در طول تغذیه افزایش یافت و در زمان ناشتا افت اشکار کرد.
بازدید دلایل این حرکت بیولوژیکی معکوس میتواند به متخصصان سلامت پشتیبانی کند تا بفهمند چاقی چطور بر بدن و تشکیل بیماری تأثیر میگذارد.
بازدید اثرات چاقی بر بدن
فدراسیون جهانی چاقی (WOF) تخمین میزند که تا سال ۲۰۳۵، بیشتر از ۴ میلیارد نفر دچار اضافه وزن یا چاقی خواهند شد.
به این علت شرایط سلامت مرتبط با چاقی، همانند بیماری قلبی، بیماری کبد چرب غیر الکلی و دیابت نوع ۲ افزایش مییابد. شناسایی علل و اثرات چاقی، که اکنون بهگفتن یک بیماری پیچیده شناخته میبشود، برای پزشکانی که به جستوجو حمایتو پشتیبانی به افراد سالم می باشند، کلیدی است.
یکی از راههایی که چاقی میتواند بر سلامتی تأثیر بگذارد، تأثیر بر متابولیسم است. فرآیندی که بدن ما انرژی را از غذا دریافت، ذخیره و منفعت گیری میکند.
برخی از اندامها همانند کبد نقش کلیدی در این فرآیند ایفا میکنند. غذا نه تنها برای فراهم انرژی در آنجا فرآوری میبشود، بلکه محصولات سودمند در آخر فرآیند متابولیک تا وقتی که به آنها نیاز اشکار کنیم، ذخیره خواهد شد.
آزمایش روی موشها
برای فهمیدن بهتر اثرات چاقی بر کبد، محققان کبد موشهای معمولی و موشهای چاق را بعد از دورههای تغذیه و ناشتا قیاس کردند.
این تیم تجزیه و تحلیل trans-omics را انجام دادند، رویکردی که در آن دادهها را درمورد پنج مجموعه از فرآیندهای بیولوژیکی جمعآوری کردند. سپس این لایههای داده را با اطلاعات پایگاههای بیولوژیکی ترکیب کردند تا یک شبکه trans-omic تشکیل کنند.
این رویکرد به آنها دیدی کلی از نحوه تعامل لایههای گوناگون داد. پروفسور «شینیا کورودا» از دانشکده تحصیلات تکمیلی گفت:
«ما شبکهای از عکس العملهای متابولیک در کبد موشهایی تشکیل کردیم که میتوانستند آزادانه تغذیه کند. سپس این اطلاعات را با دادههای موشهایی که ۱۶ ساعت ناشتا بودند قیاس کردیم. درحالیکه تنظیم آنزیم و آلوستریک که متابولیسم را کنترل میکند در موشهای معمولی در طول تغذیه سرکوب شد، ما در کمال شگفتی فهمید شدیم عکس این حالت در موشهای چاق رخ میدهد و این فعالیت افزایش مییابد.»
عواقب چاقی روی کبد
هنگامی که ما غذا میخوریم، کبد ما ذخایر انرژی تشکیل میکند که درصورت نیاز آزاد بشود، سیستمی که بهگفتن هموستاز متابولیک شناخته میبشود.
با اینحال، محققان مشاهده کردند در موشهای چاق این اعتدال بههم ریخته شد، یعنی کارکرد طبیعی مختل شد که نشاندهنده خرابی احتمالی سیستم است.
عدم اعتدال سیستم میتواند تبدیل اختلالات متابولیک همانند خستگی، افتانرژی و افت اشتها بشود. در روبه رو، آنها مشاهده کردند فرآیندی که متابولیسم را تنظیم میکند و فعالیت سلولی را در سطح ژنتیکی کنترل میکند، بین تغذیه و ناشتایی تحول چندانی نکرده است. یعنی این فرآیند در قیاس با تنظیم آلوستریک، پایدارتر است و کمتر تحت تأثیر آنچه میخوریم قرار دارد.
این تیم خاطرنشان کرد که آنچه آنها مشاهده کردند امکان پذیر نه تنها شواهدی از اختلال در کبد باشد، بلکه یک تحول در چرخههای متابولیک گستردهتر در سراسر بدن است.
کورودا میگوید: «چاقی یک بیماری متابولیک است، به این علت برای فهمیدن آن، ساخت یک شبکه trans-omic با متابولوم (مجموعه کامل مواد شیمیایی با مولکولهای کوچک) در مرکز آن مهم است. ما نه تنها به کبد، بلکه به نحوه گردش فرآوردههای متابولیک بین کبد و ماهیچه از طریق خون در موشهای چاق نیز علاقهمندیم، که اکنون روی آن کار می کنیم.»