۴ پیشنهاد برای کسانی که می‌خواهند دوباره کنکور بدهند

۴ نظر برای افرادی که می‌خواهند مجدد کنکور بدهند_اسکوار


نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی اسکوار

تعداد بسیاری از دانش‌آموزان و حتی دانشجویان علاقه‌دارند کنکور مجدد بدهند. دانش‌آموزانی که از نتیجه کنکور خود راضی نیستند و دانشجویانی که جستوجو تحول مسیر علمی خود می باشند، همیشه به کنکور مجدد فکر می‌کنند. پیمودن درست این مسیر دقت خاصی نیاز دارد. در ادامه ۴ راهکار اراعه می‌کنیم که مشخص می کند چطور این مسیر را طی کنید و مجدد کنکور بدهید.

مقصد را بشناسید و از جزء به کل حرکت کنید

پیش از هر چیز باید بدانید مقصد شما کجا است. آینده شغلی خود را فکر کنید و سپس داخل مسیر کنکور مجدد شوید. بدون وجود مقصد کلی و اشکار، چندان انگیزه‌ای برای ادامه مسیر نخواهید داشت. اگر تصمیم دارید مجدد کنکور بدهید، بهتر است دورنما داشته باشید تا بتوانید برای ادامه‌ی مسیر انگیزه داشته باشید.

درمورد‌ی مقصد و رشته‌ی انتخابی خود کامل و دقیق تحقیق کنید و مقصد مشخصی برای خودتان تعیین کنید. در کنار این مقصد اشکار، چند جانشین هم داشته باشید، چون به هر دلیلی امکان پذیر به مقصد اول و مطلوب خود نرسید. به‌جای یک انتخاب، چند جانشین داشته باشید تا اگر نتوانستید به مقصد اول برسید، سردرگم نشوید و بروید سراغ گزینه‌های بعدی.

در زمان انتخاب رشته دانشگاهی، بد نیست نکات زیر را هم در نظر بگیرید:

  • تناسب با علاقه شخصی
  • تناسب با توانمندی‌ها
  • هزینه‌های مهم یا جانبی تحصیل
  • دانشگاه‌های حاضر، شرایط و کیفیت آن‌ها
  • شناخت و آگاهی از زمان‌ها و تهدیدهای بازار کار
  • سختی مشاغل مرتبط
  • زمان‌های رشد آکادمیک و غیرآکادمیک

احتمالا بتوان او گفت چیزی که انگیزه کنکور مجدد را تحکیم می‌کند، این است که افق دید گسترده‌ای داشته باشیم و فراتر از کنکور فکر کنیم. به‌عبارت دیگر، خوب است که در زمان انتخاب رشته‌ی دانشگاهی، نیم‌نگاهی هم به بازار کار داشته باشید. دقت به نکات زیر یادآوری می‌کند که چطور می‌توانید افق گسترده‌تری داشته باشید و دنیای شخصی خود را خلق کنید:

  • منبع های علمی، تحقیقاتی و خبری مرتبط با علاقه و رشته خود را مطالعه کنید
  • با افراد موفق در رشته مورد نظر خود او مباحثه کنید
  • از مشاوران، منتورها و کوچ‌ها پشتیبانی بگیرد
  • در سینمارها و جمع‌های علمی و کاری حاضر شوید

با مراعات این نکات، نه‌تنها مقصد نهایی خود را در کنکور مجدد اشکار می‌کنید، بلکه افقی گسترده‌تر را مورد نظر قرار می‌دهید. در این مسیر چند مسئله را برای داشته باشید:

  • اول: خودشناسی را فراموش نکنید. همه مسیر بر پایه علاقه و توانمندی ‌هایتان شکل می‌گیرد.
  • دوم: پشتکار داشته باشید. می‌گویند برای کسب پیروزی، کاری که دوست نداری را طوری با جدیت انجام بده که انگار عاشقش هستی.
  • سوم: منعطف باشید. مسیر پیروزی، به‌خصوص در ایران، نیاز به انعطافی باورنکردند دارد.

شناسایی مختصات مبدأ حرکت

سپس از شناسایی مقصد، یا بعضی اوقات قبل از آن، باید بدانیم مبدأ کجاست؟ شما باید بدانید که امروز دقیقاً کجا هستید تا بتوانید تصیم بگیرید که فردا می‌خواهید دقیقاً کجا باشید.

یکی از راهکارهای ساده و عملی برای تشخیص مبدأ، تراز کنکور امسال شما است. این تراز نشان‌دهنده‌ی سطح علمی و آمادگی شما در روبه رو دیگر داوطلبان است و به شما پشتیبانی می‌کند تا نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید. با بازدید دقیق این تراز می‌توانید بفهمید که در کدام درس‌ها نیاز به تحکیم بیشتری دارید و در کدام درس‌ها کارکرد مساعد داشته‌اید.

اما تنها تراز کنکور کافی نیست. باید به عوامل فرد دیگر نیز دقت کنید. یکی از این عوامل، بازدید کارنامه سال‌های قبل و تحلیل روال پیشرفت یا پسرفت خود است.

شناسایی دقیق مختصات مبدأ ساده نیست و به گمان زیادً به پشتیبانی معلمان، مشاوران تحصیلی و حتی دوستان و خانواده نیاز دارید. بازخوردهای سازنده‌ی این آدم‌ها اجازه می‌دهد تشخیص درستی داشته باشید.

برای شناسایی دقیق و کامل متخصات مبدأ چه کارهای فرد دیگر از دست شما برمی‌آید؟ برخی از عمل های سودمند، عبارت است از:

  • تدوین نقشه راه با پشتیبانی مشاور تحصیلی
  • آزمون‌های همانند‌سازی کنکور
  • تست شخصیت‌شناسی یا علاقه شغلی
  • مشورت با روانشناس حرفه‌ای برای مدیریت استرس و مشکلات روحی

اشکار کردن نقاط قوت و ضعف

اکنون که اغاز و آخر مسیر کنکور مجدد اشکار شد، باید شناخت جامع، کامل و دقیق از نقاط قوت و ضعف خود کسب کنید. چطور می‌توانید نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید؟ برای شناخت نقاط قوت و ضعف خود در کنکور می‌توانید قدم‌های زیر را جستوجو کنید.

  • تراز هر درسی که از میانگین کل شما زیاد تر است، اشکار کنید. این نقطه قوت شما است.
  • درسی را که ترازی کم‌تر از میانگین کل دارد، اشکار کنید. این نقطه ضعف شما است.
  • نقاط ضعف را پوشش دهید و نقاط قوت را پررنگ کنید.

اما چطور نقاط قوت را تحکیم کنیم و نقاط ضعف را پوشش دهیم؟

  • برای تحکیم نقاط قوت و از بین بردن نقاط ضعف، کافی است به منبع مطالعاتی رجوع کنید. به‌عبارت دیگر، از کتاب‌های آموزشی و پشتیبانی آموزشی، معلم‌ها، دوره‌های آنلاین و مشاوران خود پشتیبانی بگیرید.
  • برای منفعت گیری از این منبع های یک برنامه ریزی حرفه‌ای داشته باشید.
  • اعتدال را در برنامه درسی مراعات کنید.
  • تمرین را چاشنی مطالعه کنید. برای تمرین از آزمون‌های آزمایشی و سوال‌های کنکور سال قبل منفعت گیری کنید.
  • در نهایت، برنامه‌ی مطالعاتی و تمرینی خود را با دقت به بازخورد آزمون‌های دوره‌ای که می‌دهید به‌روز کنید.
  • به‌جز مراجعه به مشاوره تحصیلی، می‌توانید از گروه‌های مطالعاتی برای کشف نقاط قوت و ضعف خود پشتیبانی بگیرید.

پیشنهاد چهارم: برنامه‌ریزی

سپس از اشکار شدن مقصد، مبدأ و نقاط قوت و ضعف نوبت به برنامه‌ریزی می‌رسد. برنامه‌ریزی شما باید به‌طوری باشد که فرآیند یادگیری در آن به‌صورت کامل انجام بشود. فرایند یادگیری را چطور می‌توان به‌طور کامل انجام داد؟ فرآیند یادگیری ۵ مرحله دارد:

مطالعه و آموزش مطالب

باید مطالب درسی را دقیق و عمیق مطالعه کنید. منفعت گیری از منبع های معتبر و کامل برای این مرحله الزامی است. خواندن جزوات، کتاب‌های درسی و منبع های تکمیلی می‌تواند به شما پشتیبانی کند تا مفاهیم را به‌خوبی فهمیدن کنید. این چنین، یادداشت‌برداری و خلاصه‌نویسی مطالب می‌تواند به تثبیت اطلاعات در ذهن شما پشتیبانی کند.

تست و تمرین‌های آموزشی

بعد از مطالعه هر مبحث، باید بلافاصله تست‌ها و تمرین‌های مربوط به آن را انجام دهید. این کار به شما پشتیبانی می‌کند تا مطالب را بهتر بفهمید و بتوانید آن‌ها را در شرایط گوناگون به کار ببرید. حل تست‌ها و تمرین‌های متنوع، شما را با انواع سوالات آشنا می‌کند و توانایی‌های حل قضیه شما را تحکیم می‌کند.

تثبیت (با مرور مطالب درسی)

برای این کار، باید مطالبی را که مطالعه کرده‌اید، به‌صورت منظم دوره کنید. مرور مطالب در فواصل وقتی منظم، به شما پشتیبانی می‌کند تا اطلاعات را در حافظه طویل مدت خود تثبیت کنید. منفعت گیری از راه حلهایی همانند مرور خلاصه‌نویسی‌ها، فلش کارت‌ها و شرکت در جلسات مرور گروهی می‌تواند در این مرحله موثر باشد.

تسلط (با تکرار، دوره و حل مثال‌های دشوار)

این مرحله نیازمند تکرار و تمرین زیاد تر است. حل مثال‌های سنگین‌تر و پیچیده‌تر، شرکت در کلاس‌های تکمیلی و مطالعه منبع های گسترش یافتهتر می‌تواند به شما پشتیبانی کند تا تسلط کامل بر مطالب اشکار کنید. این چنین، شرکت در جلسات او گفت و گو و تبادل نظر با دوستان و همکلاسی‌ها می‌تواند به شما پشتیبانی کند تا مفاهیم را بهتر فهمیدن کنید و به تسلط برسید.

برسی (شرکت در آزمون‌های آزمایشی، سنجش کارکرد و علت‌یابی)

شرکت در آزمون‌های آزمایشی و سنجش عملکردتان، به شما پشتیبانی می‌کند تا نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کنید و برنامه‌ریزی‌های ملزوم برای بهبود آن‌ها را انجام دهید. تحلیل دقیق نتایج آزمون‌ها و علت‌یابی اشتباهات، به شما پشتیبانی می‌کند تا مشکلات خود را بشناسید و راهکارهای مناسبی برای از بین بردن آن‌ها اشکار کنید.

۶ ویژگی آزمون آزمایشی خوب برای کنکور

این که دقیقاً کدام آزمون آزمایشی برای کنکور مناسب است، او گفت و گو مفصلی است، اما در ادامه با گفتن ویژگی‌های یک آزمون آزمایشی خوب برای کنکور، شما را راهنمایی می‌کنیم که چطور یک آزمون آزمایشی مناسب و سودمند را تشخیص دهید:

سؤالات استاندارد و در چارچوب کنکور داشته باشد

سؤالات آزمون باید کاملاً شبیه با نوع و سطح سوالات کنکور باشد تا شما را به‌خوبی برای امتحان مهم آماده کند. آزمونی که دارای سؤالات استاندارد است، به شما پشتیبانی می‌کند تا نقاط قوت و ضعف خود را بهتر بشناسید و بر روی بهبود آن‌ها کار کنید.

جامعه آماری بسیاری داشته باشد تا دقت در تخمین رتبه و تراز شما افزایش یابد

هرچه تعداد شرکت‌کنندگان در آزمون زیاد تر باشد، نتایج شما به حقیقت نزدیک‌تر خواهد می بود. جامعه آماری بزرگ به شما این امکان را می‌دهد تا کارکرد خود را در قیاس با دیگران بهتر بسنجید و دیدگاه دقیقی نسبت به جایگاه خود اشکار کنید.

ابزارهای برسی همانند کارنامه اشتباهات و کلاسور برسی اراعه کند

ابزارهای برسی به شما پشتیبانی می‌کنند تا به طور دقیق‌تری اشتباهات خود را تحلیل کنید و فهمیدن بهتری از نقاط ضعف و قوت خود داشته باشید. کارنامه اشتباهات به شما مشخص می کند که در کدام مباحث بیشترین خطاها را داشته‌اید و نیاز به مرور و تمرین زیاد تر دارید. کلاسور برسی نیز به شما پشتیبانی می‌کند تا روال پیشرفت خود را پیگیری کنید و برنامه‌ریزی‌های ملزوم برای بهبود را انجام دهید.

فاصله وقتی بین آزمون‌ها متعادل باشد

فاصله وقتی مناسب بین آزمون‌ها اهمیت بسیاری دارد. اگر فاصله بین آزمون‌ها کمتر از سه هفته باشد، امکان پذیر زمان کافی برای مطالعه و مرور نداشته باشید و این نوشته علتمی‌بشود سختی و استرس بسیاری را تحمل کنید. از طرف دیگر، اگر فاصله بین آزمون‌ها زیاد زیاد باشد، امکان پذیر روال یادگیری شما کند بشود. به این علت، توالی مناسب آزمون‌ها، به شما پشتیبانی می‌کند تا با مطالعه‌ی منظم و مؤثر در مسیر پیشرفت حرکت کنید.

آزمون در بودجه‌بندی و برنامه‌ریزی دوره‌محور باشد

این نوع آزمون‌ها به شما پشتیبانی می‌کنند تا مطالبی که قبلاً یاد گرفته‌اید را مرور کنید و آن‌ها را به خوبی در ذهن خود تثبیت کنید. برنامه‌ریزی مناسب برای جمع‌بندی و دوره، علتمی‌بشود تا اطلاعات به طور منظم و سیستماتیک در ذهن شما باقی بماند و آماده‌سازی بهتری برای کنکور داشته باشید.

حمایتو مشاوره استاندارد

دسترسی به مشاوران تحصیلی و امکان مشاوره آنلاین یا حضوری می‌تواند در برنامه‌ریزی و از بین بردن اشکالات شما زیاد مؤثر باشد. این چنین، می‌توانید در آزمون‌هایی شرکت کنید که امکان مشاهده و تحلیل نتایج آزمون‌ها را به‌صورت آنلاین فراهم می‌کنند. در این صورت، می‌توانید در زمان کوتاهی بعد از آزمون به نتایج دسترسی داشته باشید و آگاهانه برای ادامه‌ی مسیر مطالعاتی خود برنامه‌ریزی کنید.

در نهایت، آزمونی را انتخاب کنید که با نیازها و اهداف شما سازگار باشد و بتواند شما را به بهترین شکل برای کنکور آماده کند. این چنین، به یاد داشته باشید که شرکت در آزمون‌های آزمایشی تنها بخشی از مسیر پیروزی است و تلاش و پشتکار شما در مطالعه و آماده‌سازی خودتان نیز نقش زیاد مهمی در کنکور دارد.

مسیر پر فراز و نشیب است، اما شما دلسر نشوید

پیروزی در کنکور و دستیابی به آینده‌ای روشن و پیروزی‌آمیز، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق و موثر است. با شناخت صحیح از مقصد‌های تحصیلی و شغلی، بازدید موقعیت جاری خود، شناسایی نقاط قوت و ضعف، و برنامه‌ریزی مؤثر می‌توانید مسیر خود را به سوی پیروزی هموار کنید.

در مسیر پیش رو، امکان پذیر کم شدن و خیز داشته باشید. اما مهم این است که در نهایت، روال پیشرفت شما صعودی باشد و از کم شدن و خیزها دلسرد نشوید. برای پیروزی در کنکور باید صبر و پشتکار و تلاش مداوم داشته باشید. با برنامه‌ریزی دقیق و با منفعت گیری از راه حلهای صحیح مطالعه و با پیروی از یادگیری اصولی، می‌توانید به مقصد‌های تحصیلی و شغلی خود دست یابید. هرگونه ناکامی یا عقب‌ماندگی در مسیر را فرصتی برای یادگیری و پیشرفت در نظر بگیرید و با مطمعن به نفس به مسیر خود ادامه دهید.

دسته بندی مطالب

کسب وکار

تکنولوژی

اموزشی

سلامت