نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی اسکوار
میخواهید خیابان ولیعصر را با دوستانتان متر کنید، جنگل بروید یا در دورهمی خانوادگی، . وسطی بازی کنید و برایتان فرقی ندارد چه نوع کفشی بپوشید؟ آیا تا به حال، با پوشیدن کفش مخصوص پیادهروی یا دویدن، حس متغیری را نسبت به زمانهایی که یک کتانی ساده به پا دارید، توانایی کردهاید؟ واقعاً چه فرقی میکند که چه کفشی بپوشیم؟
پیادهروی و دویدن، یکی یا دو تا از سادهترین ورزشها می باشند. تنها تجهیزاتی که برای انجام این ورزشها نیاز دارید، یک جفت کفش است. اما نه هر کفشی! با این که دویدن و پیادهروی، حرکات شبیهی دارند اما نحوه حمایتکفش از پا در این ورزشها متفاوت است. به همین علت است که کفشها برای دویدن و پیادهروی، متفاوت طراحی خواهد شد.
راهرفتن یا پیادهروی نسبت به دویدن، سختی کمتری به پاها میآورد. در پیادهروی، ۱.۵ برابر وزن انسان روی هر پا میافتد اما برای دویدن، سه برابر وزن آدم روی پاها میافتد. زمان راهرفتن، ابتدا پاشنهها به زمین میخورند و سپس، پاها برای برداشتن قدم بعدی، به جلو میچرخند. این حرکت چرخشی پاها علتشده تا کفشهای پیادهروی، کفی نرم و منعطفی داشته باشند. این طراحی، به قدمبرداشتن با سختی زیاد تر پشتیبانی میکند.
کفشهای پیادهروی دارای پاشنه زاویهدار هم می باشند. چرا؟ چون پاشنه پا در زمان راهرفتن به زمین برخورد میکند و این نوع پاشنه، حداکثر نیروی وارده از این ضربه به پا را جذب میکند و از سختی به قوزک پا میکاهد.
در روبه رو، پای فرد دونده امکان پذیر از هر ناحیهای (پاشنه، میانه پا یا انگشتان) با زمین تماس اشکار کند. بعد کفشهای دو، با کفیهای ضخیمتری طراحی خواهد شد تا هرگونه ضربه را جذب کنند. این کفشها طبق معمولً سبکتر از کفش پیادهروی می باشند تا از خستگی پا در مسیرهای طویل بکاهند. بعد با کفش دو میتوان پیادهروی هم کرد، اما با کفش پیادهروی نباید دوید.
در ادامه این نوشته از «چطور»، بازدید میکنیم که کفش مناسب چه ویژگیهایی دارد و در زمان خرید کفش باید به چه نکاتی دقت کرد. علاوه بر این، میخواهیم درمورد تفاوت کفش دو با کفش پیادهروی نیز سخن بگویید کنیم.
انتخاب کفش مناسب چه اهمیتی دارد؟
انتخاب کفش مناسب هر فعالیت، از صدمه به پا و مچ پا جلوگیری میکند. برای مثال، «التهاب فاسیای کف پا» که به درد پاشنه هم معروف است، در تاثییر التهاب رباط کف پا تشکیل میبشود. صدمهدیدگی تاندون آشیل که تاندون متصلکننده ماهیچه ساق پا به پاشنه را التهاب میکند، دردی بالای پاشنه یا در امتداد پشت پا به وجود میآورد.
انتخاب کفش مناسب، از درد زانو هم جلوگیری میکند. در واقع، کفش میتواند حرکات و مکانیک بدن را دچار تغییراتی کند. بعد برخی کفشها هم امکان پذیر سختی بیشتری بر زانوها داخل کنند و علتایجاد درد شوند.
اگر کفشی که میپوشیم، بسیاری تنگ یا گشاد باشد یا اجزای گوناگون آن بهخوبی از پای شما محافظت نکنند، امکان پذیر فعالیت با آن کفشها سختی بسیاری به کف، قوزک، ساقها و مفاصل پا داخل کند. این فشارها به دردهای نواحی گوناگون پا و بدن و صدمههای بعدی منجر خواهد شد.
عواقب انتخاب کفش نامناسب:
- اگر کفشی انتخاب کنید که مخصوص فعالیت، شرایط جسمانی، حجم توده بدنی یا مکانیک خاص پای شما نباشد، گمان صدمهدیدگی افزایش مییابد. برای مثال، تجهیزات دویدن در ساحل با دویدن در جاده زیاد متفاوت است.
- انتخاب کفش نامناسب، گمان ابراز صدمههای رایج پا همانند شین اسپلینت (درد جلوی استخوان ساق پا)، درد تاندون آشیل، میخچه و پینه، ناخن فرو رفته در گوشت، مشکلات قامتی و درد پایین کمر را افزایش میدهد. این صدمهها امکان پذیر فعالیتهای جسمانی را محدود یا متوقف کنند. انتخاب کفش مناسب، از وقوع این چنین صدمههایی جلوگیری میکند.
- پوشیدن کفش نامناسب، حتی بهزمان مختصر، به استخوانها و مفاصل پای شما و بافتهای نرم این نواحی، سختی و درد داخل میکند. برای مثال، اگر شغلی داشته باشید که بهطور مرتب، الزام ایستادن بهزمان طویل باشد.
- انتخاب کفش نامناسب، مشکلاتی همانند آرتروز پا، آرتروز لگن، آرتروز زانو و آرتروز مچ پا را تشدید میکند.
- کفشها تأثیر چشمگیری بر نحوه راهرفتن یا الگوی قدمبرداشتن شما دارند. نوع حرکت پاها در زمان برداشتن هر قدم، بر حرکت بدن تأثیر میگذارد. هنگامی بهدرستی قدم بردارید، پاشنه پا، در درجه اول، با زمین تماس اشکار میکند. سپس، کف پا مقداری قوس اشکار میکند تا سینه پا و سپس انگشت شست با هم تماس اشکار کنند. در مرحله سپس، پاشنه از زمین جدا میبشود تا بتوانید سختی را از سینه پا و انگشت شست بردارید.
- قوس کف پای برخی آدمها، بسیاری گود یا بسیاری صاف است. هر کدام از این حالات، بر نحوه واردشدن ضربه به پاها تأثیر دارند. گودی یا صافبودن قوس کف پا، سختی بیشتری بر مفاصل داخل میکند.
- برخی از کفشها، همانند کفشهای پاشنه بلند یا صندلهای انگشتی (دمپایی شستی یا لاانگشتی)، مناسب انجام فعالیتهای جسمانی نیستند.
برای داشته باشید که کفش مناسب، مانع از درد پا، افتدهنده یا رافع آن است. پای بدون درد، تأثیر بسیاری بر نحوه و کیفیت راهرفتن دارد. بعد اگر میخواهید فعال و پرتکاپو باقی بمانید، کفشهای مناسبی برای پوشیدن انتخاب کنید.
در نظر داشته باشید که کفش مناسب، از ابراز درد و صدمه جلوگیری میکنند اما نمی توانند درد و صدمه بهوجودآمده را درمان کنند. بعد اگر مشکلی دارید که راه رفتن یا دویدن را برایتان دشوار کرده است، با یک پزشک یا فیزیوتراپ مشورت کنید.
کفش مناسب چه ویژگیهایی دارد؟
برخی از با اهمیت ترین ویژگیهای کفش مناسب عبارت است از:
- ضربهگیری مناسب: زیره میانی، با اهمیت ترین قسمت کفش است که ماموریت ضربهگیری و محافظت از پا را بر مسئولیت دارد. احتمالا ندانید اما کفشها، چندان هم از انتقال سختی وارده به بدن جلوگیری نمیکنند. با این حال، کفشها زمان انتقال سختی به بدن را افت خواهند داد تا بدن زمان اشکار کند خودش را با آن ضربهها وفق دهد.
- محافظت از پا: کفش باید به تراز شدن پاها در زمان برخورد به زمین پشتیبانی کند.
- حس راحتی: کفشها باید بیکم و کاست، از زمان اولین پا زدن، برای شما راحت باشند.
- تناسب با سایز پا: کفش مناسب باید حداقل یک الی ۱.۵ سانتیمتر فضای خالی در تکه انتهایی داشته باشد. کفش باید بهمیزانی پهنا و درازا داشته باشد که پای شما را بهراحتی در خود جای دهد و تا حدی هم کیپ باشد.
تفاوت کفش کتانی، کفش پیادهروی و کفش دو
امکان پذیر فکر کنید که کفش پیادهروی، همان کفش کتانی ساده است. در حالی که این دو نوع کفش، کاملاً با هم فرق دارند. کفش پیادهروی با کفش اسپرت ساده تفاوتهایی دارد که عبارت هستند از:
- کفش پیادهروی، لایه اضافهای در تکه مچ و بالای مچ دارد که از پا در برابر عوامل خارجی محافظت میکند. از باران و گِل و سنگریزه گرفته، تا خار و شاخههای ریز گیاهان.
- تکه زیره میانی در کفشهای پیادهروی، سختتر و بادوامتر از کفش ورزشی ساده است. آج کفش دندانههای عمیقتری دارد تا در مناطق گلآلود یا سنگلاخ، پا را محکم نگه دارند.
- کفشهای کتانی ساده، همانند اسکچرز، راحتتر می باشند. چون زیره میانی و آستر داخلی این کفشها، نرم و بالشتکی است. اما همین نرمی و انعطافپذیری بالا، جهت ابراز مشکلاتی میبشود. چرا؟ چون این لایههای نرم، از پا و مچها حفاظتی نمیکنند و سختی را به مفاصل و بافتهای نرم منتقل میکنند.
- سایزبندی کفشهای کتانی یا ورزشی ساده، دقیق نیست. این کفشها تنها در سایزهای رند و با عرض واحد اراعه خواهد شد. در حالی که کفش مناسب باید حتی نیمسایز را هم پوشش دهد تا محافظت بیشتری از پا به عمل آورد. به علت همین مقدار اندازه اندک است که کفشهای ورزشی ساده با تورم طبیعی پا در زمان پیادهروی، وفق اشکار نمیکنند.
طراحی کفشهای دو با کفشهای پیادهروی یا ورزشی ساده متفاوت است. این تفاوتها عبارت هستند از:
- ضربهگیری نیرومندتر
- گردش هوای گسترده در لایه رویی برای جلوگیری از احتباس گرما در کفش
- یکتکهبودن لایه رویی با وزن سبکتر و انعطاف زیاد تر برای افت گمان سایش درزها و شیارها
- اراعه در اندازههای نیمسایز و چند سایز عرضی
کفشهای دو، مشخصههای اختصاصیای دارند. این نوع کفشها امکان پذیر امکانهایی خاص برای حفاظت از پا اراعه کنند. برای مثال، برخی کفشهای دو، تکههایی همانند زیره پشتی میانی با چگالی دو برابر، نگهدارندههای پاشنه، پاشنه میانی بیرونزده، یقههای تحکیمشده یا افزایش سفتی خمشی و طولی داشته باشند. حالت گهوارهای در تکه جلوی کفش نیز یکی از ویژگیهایی است که به افرادی با دامنه محدود حرکتی در مفصل شست پا، دورسی فلکشن افتیافته مچ پا، درد پاشنه کف پا و تاندون آشیل پشتیبانی مؤثری میکند.
ارتفاع پاشنه تا پنجه نیز ویژگی فرد دیگر است که در برخی کفشهای دو دیده میبشود و به حل مشکلات قوزک پا (افت ارتفاع ۱۰ الی ۱۲ میلیمتری) یا درد زانو (افت ارتفاع ۴ الی صفر میلیمتری) پشتیبانی میکند. این اختلاف ارتفاع میتواند سختی وارده به اندامهای تحتانی را افت دهد.
۱۷ مورد از نکات مهم قبل از خرید کفش مناسب
کفشها، انواع و فرمهای متنوعی دارند. بعد نمیتوان او گفت که یک نوع کفش، برای همه افراد یا در همهجا مناسب است. با این حال، در زمان خرید و انتخاب کفش، اصولی مهم وجود دارد که برای انتخاب کفش مناسب اهمیت دارد. با اهمیت ترین اصول انتخاب کفش مناسب به شرح زیر است:
- از فروشگاههای تخصصی کفش خرید کنید. در این فروشگاهها، سبکهای گوناگون کفش حاضر می باشند که میتوانید با راهنمایی متخصصان حاضر در فروشگاه، گزینه مناسب خود را انتخاب کنید.
- ترجیحاً، آنلاین کفش نخرید. انتخاب کفشی که مناسب نوع فعالیت و حالت جسمانی شما باشد، زیاد مهم است. به گمان زیادً کفشها در فضای اینترنت، با قیمت مناسبتری به فروش میرسند اما دقت بالا در زمان خرید، این مطمعن را به شما میدهد که بعدها ناچار به پرداخت هزینههای درمانی سنگینتر نخواهید شد.
- با کفشهای تازه چند قدم راه بروید یا بدوید. آنها را هم روی فرش و هم سطح سخت امتحان کنید.
- آیا مچ پای شما، انحراف یا چرخش دارد؟ در انتخاب کفش، قوس پا و حالت راهرفتن خود را در نظر داشته باشید. برخی فروشگاههای تخصصی کفش، با درنظرگرفتن مشکلات پای شما، کفش مناسب نظر میکنند.
- پاها در طول روز یا بعد از فعالیتهای ورزشی، مقداری بزرگتر خواهد شد. بعد انتهای ظهر یا عصرهنگام را برای خرید کفش انتخاب کنید که در این زمان، پاهای شما در بزرگترین حالت خود می باشند.
- در زمان خرید کفش، جورابهای در حال منفعت گیری خود را همراه داشته باشید. ضخامت جوراب، بر تناسب کفش با پا تأثیر دارد. بعد جورابهایی را با خود به کفشفروشی ببرید که طبق معمولً به پا میکنید یا برای انجام فعالیتی خاص به پا میکنید. تلاش کنید از جورابهایی با الیاف مصنوعی یا ترکیب آن با پنبه منفعت گیری کنید که رطوبت را جذب میکنند.
- کفشهای ورزشی طبق معمولً باید نیمسایز بزرگتر از کفشهای عادی شما باشند تا با وجود ورم پا که بعد از انجام فعالیتهای گوناگون یا ورزش تشکیل میبشود، باز هم برای پا اندازه باشند.
- کفی و پد طبی یا هرگونه لوازم پشتیبان کفش خود را همراه داشته باشید. امکان پذیر شما از کفی یا پشتیبان خاصی در کفشهایتان منفعت گیری کنید که بهطور معمول، در کفشهای دیگر منفعت گیری نمیشوند. بعد این لوازم را در زمان خرید کفش به همراه خود داشته باشید تا ناچار نشوید کفشی بزرگتر از اندازه واقعی و ملزوم برای پای خود خریداری کنید.
- با افزایش سن، پاها طبق معمولً پهنتر خواهد شد. بعد در زمان خرید کفش، به عرض آن دقت کنید. کفی کفش را درآورید و پایتان را روی آن بگذارید. اگر پایتان از لبههای کفی عبور کرد، یعنی کفش برایتان تنگ است. میتوانید هر بار که کفش میخرید، از فروشندگان حرفهای و متخصص در کفشفروشی بخواهید تا پای شما را درست و دقیق اندازه بگیرند.
- در تکه جلویی پا، باید مقداری فضای خالی وجود داشته باشد. بین بلندترین انگشت پا و تکه جلویی کفش، باید به اندازه ۱.۵ سانتیمتر (به عرض یک بند انگشت) فضا وجود داشته باشد و همه انگشتان پا بتوانند بهراحتی تکان بخورند.
- انعطافپذیری کفش را بازدید کنید. تکه جلو و انتهایی کفش را بگیرید و آنها را به سمت هم بکشید. کفش باید در تکه سینه پا، بهراحتی خم بشود. انعطافپذیری کفش، امکان حرکت زیاد تر و پرش راحتتر پا را فراهم میکند.
- هنگامی کفش تازه به پا میکنید، باید حس خوب و راحتی داشته باشید و کفش پایتان را نزند.
- کفش باید پاشنه پای شما را بههمه بپوشاند تا پاشنه در زمان حرکت و راهرفتن نلغزد.
- کفیهای کفشهای تازه را بازدید کنید. کفی کفش باید بهمقدار کافی محکم باشد تا از پاهای شما در برابر اجسام تیز و خطرناک مراقبت کند.
- متخصصان پیشنهاد میکنند که بعد از طی مسافتی بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ کیلومتر، کفش تازه بخرید. ۳۰ دقیقه پیادهروی یا دویدن روزانه بهزمان ۵ روز در هفته، بهمعنی این است که باید هر ۶ تا ۱۲ ماه، کفشی تازه بخرید.
- اگر ورزش خاصی را بهطور حرفهای انجام میدهید، بهتر است کفشی خریداری کنید که اختصاصی همان ورزش طراحی شده است. کفشهایی که مخصوص ورزشهای گوناگون طراحی خواهد شد، دارای ترکیبات و وزنهای منحصربهفردی می باشند که بهترین محافظت از پاها را در برابر فشارهای وارده آن فعالیت خاص اراعه خواهند داد.
- به نوع قوس کف پای خود دقت کنید. قوس پا امکان پذیر صاف، دارای فرورفتگی متوسط یا زیاد باشد. قوس متوسط، حالت طبیعی فرورفتگی کف پا محسوب میبشود. کف پای صاف یا قوس بلند، درد و صدمه بیشتری جذب میکنند.
شما برای پیادهروی چه نوع کفشی میپوشید؟
احتمالا تابهحال دقیق نمیدانستید که باید از چه نوع کفشی برای باشگاه، پیادهروی یا یک پارکرفتن ساده منفعت گیری کنید. اما همان گونه که در نوشته حاضر گفتیم، کفش مناسب، پاها را سالم نگه میدارد، انجام فعالیتهای جسمانی را سادهتر، و بدن را از ورود صدمه محافظت میکند. بعد همیشه در انتخاب کفشی که مناسب شرایط، سایز پا و نوع فعالیت شما باشد، دقت کنید.
شما برای پیادهروی چه نوع کفشی منفعت گیری میکنید؟ کفش اسپرت و کتانی ساده یا کفشهای مخصوص پیادهروی که برای طبیعتگردی هم منفعت گیری خواهد شد؟ آیا توانایی یا خاطرهای هر چند تلخ از پوشیدن کفش نامناسب داشتهاید؟ برای مثال، ابتلا به میخچه یا ناخن فرو رفته در گوشت و مشکلات بزرگتری همانند آرتروز و درد بیامان کمر؟ لطفاً نظرات خود را در قسمت نظرات برای آگاهی زیاد تر ما و دیگر خوانندگان گرامی بنویسید.
سوالهای متداول برای انتخاب بهترین کفش پیادهروی
۱- با اهمیت ترین نکات در خرید کفش پیادهروی و کفش مخصوص دویدن چیست؟
اگر تصمیم خرید کفش پیادهروی دارید، دو مسئله را حتماً در نظر بگیرید:
- وزن سبک
- حداکثر جذب ضربه در تکه پاشنه و زیر سینه پا
این ویژگیها علتکاهش درد پاشنه، سوزش یا التهاب سینه پا خواهد شد. برخیها ترجیح خواهند داد کف کفش، گرد یا گهوارهای باشد تا بتوانند بهسادگی، وزن را از روی پاشنه به پنجهها منتقل کنند.
اگر تصمیم خرید کفش دو دارید، این نکات را حتماً در نظر بگیرید:
- قابلیت جذب سرتاسری ضربه
- قوت پیچشی خوب (یعنی کفش بهراحتی پیچ نخورد)
این ویژگیها، از پا در برابر شین اسپلینت، التهاب تاندون، درد پاشنه، شکستگی تنشی استخوان، و دیگر صدمهها در تاثییر فعالیت بیشتر از حد محافظت میکنند.
۲- آیا میتوان از کفش دو برای پیادهروی هم منفعت گیری کرد؟
بله، این کار هیچ خطری ندارد. حتی پوشیدن کفش دو در برخی شرایط و مکانها، همانند قدمزدن در جاده، مناسبتر هست. با این حال، کفشهای مخصوص پیادهروی، ویژگیهایی دارند که راهرفتن در شرایط جوی و محیطی گوناگون را سادهتر و دلپذیرتر میکنند. سختی و سفتی کفش پیادهروی یا طبیعتگردی علتپشتیبانی و محفاظت بیشتری از پاها میبشود. کفشهای دو در قیاس با کفشهای کتانی معمولی هم، برای پیادهروی مناسبتر می باشند و سایز فیتتری در پا دارند. تنها مسئلهای که در پوشیدن کفش دو برای پیادهروی باید در نظر بگیرید، این است که کفشهای نو به پا کنید. چون فوم کفشهای دو زیاد سریع تحلیل میرود و نازک میبشود.
۳- آیا منفعت گیری ازکفشهای نرمتر الزاماً بهتر و راحتتر است؟
خیر، حتی میتوان او گفت برعکس این نوشته صحت دارد. راحتی و نرمی کفش، لزوماً به معنی حفاظت زیاد تر از پاها نیست. در کفشهای دارای زیره میانی نرمتر، قوزک پا سفت میبشود و در نتیجه آن، ضربه با سختی بیشتری به پا داخل میبشود. همین نوشته، تاثییر و سختی بسیاری به اندامهای تحتانی داخل میکند.
منبع: health.harvard ,betterhealth, livescience
دسته بندی مطالب