نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی اسکوار
زیاد تر در رستورانهای غذاهای دریایی خرچنگها را زندهزنده داخل آبجوش میریزند تا پخته شوند؛ سالها است حامیان حقوق حیوانات و دانشمندان دچار این سوال بودهاند که خرچنگها درد میکشند و این چنین روش پختی صحیح است یا خیر. اکنون محققان در پژوهش جدیدی قبول کردند خرچنگها هم درد را توانایی میکنند.
بر پایه گزارش ScienceAlert، دانشمندان نشان دادند مغز خرچنگهای ساحلی (Carcinus maenas) بسته به شدت و محل صدمه، میتواند درد را پردازش کند؛ بهعبارتی این سختپوستان اگرچه ظاهر پوست سختی دارند، از درون امکان پذیر حساستر از چیزی باشند که فکر میکنیم.
توانایی خرچنگها از درد
دانشمندان زمانها است درمورد مفهوم حس درد او گفت و گو میکنند و سالهای تازه، برخی محققان استدلال کردهاند امکان پذیر ماهیها، دوزیستان و اختاپوسها نیز به محرکهای زیان اور در سطح شناختی عکس العمل نشان دهند؛ برای مثال، اغاز سال جاری میلادی، تحقیقی نشان داد خرچنگهای ساحلی در روبه رو با شوکهای الکتریکی و نورهای روشن علائمی از اضطراب را نشان خواهند داد و یاد میگیرند بهمرور از این محرکها اجتناب کنند.
این چنین حتی حیواناتی با سیستم عصبی اولیه میتوانند به محرکهای دردناک جواب دهند و یاد بگیرند از آنها دوری کنند. این قابلیت برای بقا مهم است اما این عکس العملها طبق معمولً ناخودآگاه می باشند و سیستم عصبی محیطی آنها را تشکیل میکنند. بهعبارت دیگر، تشخیص «آگاهانه» صدمه نیاز به یکپارچگی سیستم عصبی متمرکز دارد و محققان اکنون نشان دادهاند این کار در خرچنگهای ساحلی مقدور است.
در این پژوهش، فعالیت سیستم عصبی خرچنگ با منفعت گیری از ابزاری شبیه الکتروانسفالوگرام (EEG) که فعالیت الکتریکی مغز انسان را از جمجمه ثبت میکند، بازدید شد. محققان الکترودهایی روی پوسته خرچنگها قرار دادند و آزمایش استاندارد درد را روی آنها انجام دادند.
هنگامی که نوعی سرکه با اسیدیته متفاوت روی بافتهای نرم اطراف بدن چندین خرچنگ مالیده شد، دانشمندان دریافتند گیرندههای درد در سیستم عصبی محیطی به قسمتهایی از مغز سیگنال میدهد. هرچه غلظت اسید نیز زیاد تر باشد، جواب سیستم عصبی مرکزی خرچنگ زیاد تر میبشود. هنگامی خرچنگها با محرک مکانیکی دردناکی بهجای محرکهای شیمیایی تحت سختی قرار گرفتند، سیستم عصبی مرکزی آنها دامنه فعالیت الکتریکی بالاتری را نشان داد.
درکل، باید مطالعات بیشتری برای روشن شدن جزئیات توانایی درد در خرچنگها انجام بشود اما محققان امیدوارند پژوهش آنها بشود آشپزها زمان پخت خرچنگها به این سختپوستان درد اضافهای تحمیل نکنند.
یافتههای این پژوهش در Biology انتشار شده است.
دسته بندی مطالب