نمای رادیویی از مرکز کهکشان راه شیری

عکس روز ناسا: نمایی از مرکز کهکشان راه شیری در فرکانس رادیویی_اسکوار


نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی اسکوار

در عکس روز ناسا که با منفعت گیری از رادیو‌تلسکوپ میرکت (MeerKAT) در آفریقای جنوبی گرفته شده، مرکز کهکشان راه شیری با جزئیاتی بی‌سابقه دیده می‌بشود. آرایه میرکت شامل ۶۴ آنتن رادیویی است که توانسته تصویری با عمق، وسعت و جزئیاتی دیدنی ثبت کند.

چه چیزی در مرکز کهکشان ما رخ می‌دهد؟ جواب به این سوال با تلسکوپ‌های نوری چندان آسان نیست؛ چون نور مرئی در مسیر خود به زمین، با غبار بین‌ستاره‌ای مسدود می‌بشود اما در طول موج‌هایی همانند امواج رادیویی، مرکز کهکشان دیده می‌بشود و چهره‌ای پرجنب‌وجوش و شگفت‌انگیز از خود مشخص می کند.

در عکس روز ناسا چه می‌بینیم؟

عکس روز ناسا نگاهی دقیق و شگفت انگیز به مرکز کهکشان راه شیری انداخته است. این عکس منطقه‌ای به وسعت نزدیک به ۴ برابر قطر ظاهری ماه کامل (نزدیک به ۲ درجه) را پوشش می‌دهد و ساختارهای گوناگونی را در دل کهکشان نمایان می‌کند.

در این عکس، منبع های رادیویی بسیاری مشاهده خواهد شد که تعداد بسیاری از آنها با پیشوند Sgr نام‌گذاری شده‌اند؛ چون مرکز کهکشان در جهت صورت فلکی قوس (Sagittarius) قرار دارد. در مرکز این عکس منبعی به نام Sgr A نیز دیده می‌بشود که همان سیاه‌چاله فوق‌پرجرم مرکز کهکشان راه شیری است. این سیاه‌چاله نزدیک به ۴ میلیون برابر جرم خورشید جرم دارد.

در کنار این منبع های شناخته‌شده، ساختارهایی کمترشناخته‌شده‌ای نیز در عکس دیده خواهد شد؛ ازجمله قوس (Arc) که سمت چپ Sgr A قرار دارد و رشته‌های باریک و اسرارآمیز رادیویی که منشأ و ماهیت آنها تا این مدت به‌درستی اشکار نیست. این رشته‌ها امکان پذیر با میدان‌های مغناطیسی و فوران‌های پرانرژی از مرکز کهکشان مرتبط باشند.

در کنار این عکس رادیویی، عکس کوچکی نیز به‌گفتن نمای درون‌عکس آمده است که بخشی از مرکز کهکشان را در نور فروسرخ مشخص می کند. این عکس که با تلسکوپ فضایی جیمز وب ثبت شده، برای بازدید تأثیر میدان‌های مغناطیسی بر فرایند شکل‌گیری ستارگان تهیه شده و داده‌هایی مورد قیمت برای فهمیدن بهتر محیط آشفته مرکز کهکشان به دانشمندان می‌دهد.

تماشا کنید: سفر به مرکز کهکشان راه شیری‌

دسته بندی مطالب

کسب وکار

تکنولوژی

اموزشی

سلامت