نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی اسکوار
گریه کردن، زبانی جهانی است که بینیاز از کلمات، داستان احساسات ما را روایت میکند. از اشکهایی که در لحظههای نشاط بیاختیار سرازیر خواهد شد تا قطراتی که در سکوت غم جاری میگردند، گریه بخشی جداییناپذیر از وجود انسان است. اما چرا گریه میکنیم؟ دلایل گریه کردن چیست؟ این اشکها از کجا میآیند و چه پیامی برای ما دارند؟ حتی بعضی اوقات به این فکر میکنیم چطور جلوی گریه خود را بگیریم؟ برای جواب به این سوال با چطور همراه باشید.
۱. طغیان احساسی
احساسات قوی، چه مثبت و چه منفی، زیاد تر علتجاری شدن اشک خواهد شد. غم، اندوه یا فقدان—همانند از دست دادن عزیزی یا آخر یک رابطه—میتواند تبدیل گریه بشود تا فرد بتواند درد خود را پردازش کند. به همین ترتیب، نشاط زیاد، همانند لحظات عروسی یا دیدار مجدد عزیزان، میتواند اشک شوق را به همراه داشته باشد. احساساتی همانند خشم، ناامیدی یا حتی اسایش نیز امکان پذیر در اوج خود علتگریه شوند.
۲. درد جسمانی
درد جسمی، همانند صدمهدیدگی یا بیماریهای مزمن، میتواند علتگریه بشود، چون بدن به ناراحتی عکس العمل مشخص می کند. در این موارد، اشکها نهتنها احساسی بلکه یک عکس العمل فیزیولوژیکی می باشند، چون بدن هورمونهای استرس و اندورفین را برای مقابله با درد آزاد میکند.
۳. همدلی و دلسوزی
دیدن رنج دیگران، چه در زندگی واقعی و چه از طریق رسانههایی همانند فیلم یا اخبار، میتواند اشک را به چشمانمان بیاورد. این عکس العمل همدلانه از توانایی ما برای ربط با احساسات دیگران ناشی میبشود و نشاندهنده حس مشترک انسانی است. برای مثال، دیدن گریه فردی یا شنیدن یک داستان اثرگذار میتواند ما را به گریه بیندازد.
۴. استرس و اضطراب
سطوح بالای استرس یا اضطراب میتوانند گریه را بهگفتن راهی برای تخلیه فشارهای انباشتهشده تحریک کنند. هنگامی بدن برای زمان طویل تحت استرس قرار دارد، گریه میتواند بهگفتن یک مکانیسم طبیعی برای افت سختی عاطفی و بازیابی اعتدال عمل کند.
۵. تغییرات هورمونی
نوسانات هورمونی، بهاختصاصی در زنان، میتوانند گریه را زیاد تر کنند. اتفاقاتی همانند قاعدگی، بارداری یا یائسگی میتوانند به علت تغییرات در سطح استروژن و پروژسترون، حساسیت عاطفی را افزایش دهند و حتی در موقعیتهای بهظاهر جزئی علتگریه شوند.
۶. خستگی و فرسودگی
یکی از با اهمیت ترین دلایل گریه کردن خستگی و فرسودگی است. هنگامی از نظر جسمی یا ذهنی خسته هستید، مقاومت عاطفیتان افت مییابد و گمان گریه کردن زیاد تر میبشود. افتخواب یا فرسودگی میتواند اغاز تحمل عاطفی را پایین بیاورد و ناامیدیهای کوچک را به لحظات اشکآلود تبدیل کند.
۷. تأثیرات اجتماعی و فرهنگی
گریه این چنین میتواند تحت تأثیر هنجارهای اجتماعی یا فرهنگی باشد. در برخی فرهنگها، گریه نشانهای از صدمهپذیری یا حتی قوت برداشت میبشود و افراد امکان پذیر برای ابراز صداقت یا ربط با دیگران گریه کنند. برای مثال، گریه یک شخصیت عمومی در سخنرانی میتواند عکس العمل عاطفی مشترکی در مخاطبان تشکیل کند.
۸. گریه کردن در عکس العمل به عوامل محیطی
یکی از با اهمیت ترین دلایل گریه کردن عکس العمل نسبت به عوامل محیطی است. همه گریهها احساسی نیستند. اشکهای رفلکسی وقتی رخ خواهند داد که چشمها در تاثییر عواملی همانند گردوغبار، دود یا خرد کردن پیاز تحریک شوند. این اشکها برای محافظت از چشمها با شستن عوامل تحریککننده تشکیل خواهد شد و فقطً کارکردی زیستی دارند.
۹. شرایط روانی
برخی اختلالات سلامت روان، همانند افسردگی، اختلالات اضطرابی یا اختلال استرس بعد از سانحه (PTSD)، میتوانند دفعات گریه را افزایش دهند. اشکها امکان پذیر نشانهای از پریشانی عاطفی عمیق یا راهی برای گفتن احساساتی باشند که بهسختی میتوان آنها را به زبان آورد.
۱۰. تسکین و التیام
گریه زیاد تر بهگفتن یک تخلیه عاطفی عمل میکند و به افراد پشتیبانی میکند تا احساسات دشوار را پردازش کرده و از آنها عبور کنند. تحقیقات مشخص می کند که اشکهای احساسی حاوی هورمونهای استرس می باشند که زمان گریه از بدن دفع خواهد شد و میتوانند به تنظیم عاطفی و التیام پشتیبانی کنند.
گریه عکس العمل از عمق قلب انسان
گریه یک عکس العمل چندوجهی است که عمق عاطفی، حالت جسمانی و ارتباطات اجتماعی ما را مشخص می کند. چه برای تخلیه استرس، عکس العمل به درد یا ابراز نشاط، اشکها یادآور انسانیت مشترک ما می باشند. پذیرفتن گریه بهگفتن بخشی طبیعی از زندگی میتواند به خودآگاهی و انعطافپذیری عاطفی زیاد تر پشتیبانی کند.
اگر حس میکنید زیاد گریه میکنید و این نوشته برایتان سنگین است، با یک دوست صمیمی، یکی از اعضای خانواده یا یک متخصص سلامت روان سخن بگویید کنید. فهمیدن دلایل گریه میتواند به ما پشتیبانی کند تا احساساتمان را بهتر مدیریت کنیم و با دیگران ربط عمیقتری برقرار کنیم.

در افسردگی غم به لایههای عمیق زندگی نفوذ کرده و اختلالاتی در احساسات و حرکت شما بهوجود میآورد. اگر حس افسردگی دارید، حتما با پشتیبانی یک روانشناس متخصص مشکل را ریشهیابی کنید و برای حل آن راهکار بگیرید.برای ربط با مشاور متخصص افسردگی روی دکمه زیر کلیک کنید.

به پشتیبانی زبان بدن، ناگفتهها را بگویید و بشنوید
دسته بندی مطالب