نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی اسکوار
فصلها که تحول میکنند، ذائقه ما نیز همزمان با آن دستخوش تحول خواهد شد. بهمحض این که زمستان جای خود را به بهار میدهد، دیگر میلی به دمنوشها و نوشیدنیهایی که قبلا از چشیدن طعمشان لذت میبردیم، نخواهیم داشت. یقیناً این چنین چیزی چندان هم پربیراه نیست؛ با دلپذیرترشدن هوا و تماشای جوانهزدن گلها و شکوفهها، تمایلمان به نوشیدن دمنوشهای بهاری سبکتر دوچندان میبشود. اگر از طعم تکراری چای سیاه خسته شدهاید و جستوجو نوشیدنیهای فرد دیگر برای بهار میگردید، این نوشته را باید بخوانید. در ادامه، ۱۲ دمنوش مناسب فصل بهار بههمراه مواد اولیه و نحوه تهیه آنها را به شما معارفه می کنیم. اگر جستوجو نوشیدنیهای متغیری برای عصرهای دلانگیز بهار میگردید، حتما تا انتهای نوشته با ما همراه باشید و بهترین دمنوش مناسب فصل بهار را کشف کنید.
دمنوش مناسب فصل بهار | شکوفههای بهاری در یک فنجان!
هر چند که چای سیاه برای ما ایرانیها جایگاه اختصاصیای دارد، اما امکان پذیر در عصرهای دلانگیز بهاری هوس کنیم دمنوشهایی با رایحه و طعم متفاوت را امتحان کنیم. در این صورت پیشنهاد میکنیم ۱۲ دمنوش مناسب فصل بهار را که در ادامه نحوه تهیه آنها را به شما معارفه میکنیم، حتما امتحان کنید:
۱. مخلوط چای سبز با شکوفههای بهاری
این دمنوش از مخلوط چای سبز و گلهای رنگارنگ با میوه پشنفروت (میوه گل ساعتی) که طعمی لطیف و شیرین دارد، تهیه میبشود. میتوانید این دمنوش را تهیه کنید و درحالیکه برای سال پیش رو را برنامهریزی میکنید، یک فنجان از آن بنوشید. این دمنوش، هم ظاهر خوشرنگ و لعابی دارد و هم طعمش بسیار است. این دمنوش مناسب فصل بهار به معنی واقعی مناسب فصل است. در ادامه، نحوه تهیه دمنوش چای سبز و شکوفههای بهاری را اراعه کردهایم:
مواد ملزوم
- گلرنگ
- چای سبز
- میوه گل ساعتی
- گلبرگهای گل رز
- گلبرگ همیشهبهار
- ادویه دلخواه
- شکوفههای گل ختمی
نحوه تهیه
در یک قوری مقداری آب جوش بریزید و ترکیبی از گیاهان فوق را به آن اضافه کنید. سپس، در قوری را بگذارید و اجازه دهید که دم بکشد. سپس دمنوش را از صافی رد کنید و آن را بهدلخواه با نبات، خرما و… میل کنید.
۲. دمنوش سه نوع چای بهاری

اگر از طرفداران پروپاقرص چای سیاه یا چای سبز هستید و میخواهید این دو نوشیدنی را با طعمهای مختلفی امتحان کنید، این دمنوش گزینه مناسبی برای شما است. این نوشیدنی را میتوانید به چند صورت تهیه کنید. ترکیبات هرکدام متفاوت است و میتوانید آنها را با دقت به ذائقهتان تحول دهید. در ادامه، به شما حرف هایایم که چطور میتوانید این دمنوش خوشطعم را درست کنید:
مواد ملزوم برای ترکیب اول
مواد ملزوم برای ترکیب دوم
- گل رز
- گیلاس
- چای سبز
مواد ملزوم ترکیب سوم
- پرتقال
- چای سبز
- گلبرگهای گیاه گلرنگ
- گلبرگهای گل یاسمن
- اسانس پرتقال ماندارین یا نارنگی
نحوه تهیه
برای درستکردن این دمنوش مناسب فصل بهار کافی است ترکیبات مورد علاقهتان را با یکدیگر مخلوط کرده و آنها را همانند چای دم کنید. اگر دمنوش آمادۀ این چایها را دارید نیز میتوانید همانند دمنوش چند دقیقه در آبجوش بگذارید تا دم بکشد.
۳. دمنوش گل صدتومانی و چای سفید، از دمنوش های بهاری

این دمنوش مخلوطی از چای سفید و گل صدتومانی است.فقط به این مسئله دقت داشتهباشید که دو برگ بالاتر چای سفید (یعنی دو برگی که در یک شاخه گیاه، بالاتر از بقیهاند) و نیز لطیفترین گلبرگهای گل صدتومانی را انتخاب کنید. به این ترتیب، دمنوشی بی همتا با طعم مغز دانههای آجیل و عطری مطبوع و شیرین خواهید داشت. در ادامه میتوانید مواد اولیه و نحوه تهیه دمنوش گل صدتومانی و چای سفید را مشاهده کنید:
مواد ملزوم
نحوه تهیه
مقدار دلخواه از ترکیب بالا را بههمراه مقداری آب جوش به لیوان دمنوش یا قوری اضافه کنید و چند دقیقه چشم به راه بمانید تا دم بکشد. سپس آن را از صافی رد کنید و بنوشید.
دمنوش چای سفید بهصورت ترکیبی در بازار حاضر است. یک نمونه از آنها حاوی چای سفید و گل رز و بهارنارنج است.
۴. چای سفید سوزنی با بابونه و گل رز

این دمنوش اسایشقسمت مخلوطی از چای سفید سوزنی با گلهای بهاری است و رایحهای سرشار از عطر گل و طعمی باطراوت و قوی دارد که بعد از نوشیدن، مدتی در دهان باقی میماند. در ادامه به شما حرف هایایم که چطور میتوانید این دمنوش را درست کنید:
مواد اولیه
نحوه تهیه
ترکیبات فوق را در یک فنجان بریزید و به آن مقداری آب جوش اضافه کنید. سپس درِ آن را بگذارید و چند دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس صاف کنید و با شیرینکننده دلخواهتان بنوشید.
۵. دمنوش علف لیمو با گل شاهپسند

این دمنوش زیاد تر حالوهوای گردش در چمنزارهای تابستانی را دارد. این نوشیدنی سبک با عطر و طعمی ملایم خود خستگی را از تنتان درمیکند. بهعلاوه، ازآنجاییکه کافئین ندارد، در هر ساعتی از روز میتوانید از نوشیدن آن لذت ببرید. از روش زیر میتوانید این دمنوش را تهیه و میل کنید:
مواد اولیه
- نعنا
- مریمگلی
- علف لیمو
- گلبرگهای رز
- گل شاهپسند
- مقدار مقداری اسطوخودوس
نحوه تهیه
مواد مورد نیاز را داخل یک فنجان یا قوری ریخته و روی آن مقداری آب جوش بریزید. سپس، در ظرف را بگذارید و چند دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. سپس دمنوش را از صافی رد کرده و آن را میل کنید. برای برخی این دمنوش بهترین دمنوش مناسب فصل بهار است.
دمنوش علف لیمو یا لمونگرس بهصورت آماده در بازار حاضر است. یک نمونه از این دمنوش حاوی لمونگرس و بابونه است. اگر مایلید، گیاهان دیگر را خودتان به آن اضافه کنید.
۶. دمنوش اسطوخودوس و گلهای بهاری

دمنوش اسطوخودوس که با گلهای بهاری ترکیب شدهباشد، زیاد سبک است و رایحهای دلانگیز دارد. این دمنوش به هضم غذا هم پشتیبانی میکند. برای درستکردن این دمنوش میتوانید از دستورالعمل زیر پیروی کنید:
مواد ملزوم
در صورت تمایل میتوانید این مورد را هم اضافه کنید:
- یکچهارم قاشق (همان قاشقی که برای گیاهان دیگر منفعت گیری کردید) برگ استویا یا عسل
نحوه تهیه
برای تهیه این دمنوش، از هر گیاه فقط ۱ قاشق (چایخوری یا غذاخوری)، اما از اسطوخودوس ۲ قاشق نیاز دارید. میتوانید گیاهان فوق را باهم ترکیب کنید و در ظرفی شیشهای نگه دارید. سپس هر زمان که خواستید، ۱ تا ۲ قاشق چایخوری از آن را دم کنید. برای تهیه این نوشیدنی نیز کافی است ۱ تا ۲ قاشق چایخوری از ترکیبات فوق را در یک فنجان بریزید و بعد از اضافهکردن مقداری آب جوش، ۵ تا ۱۰ دقیقه صبر کنید تا دم بکشد و روغنهای فرار گیاهان در آن باقی بمانند.
دمنوشهای اسطوخودوس در بازار بهصورت آماده موجودند، اما احتمالا همه این گیاهان همراه آن نباشند؛ برای مثال، دمنوش اسطوخودوس مخلوط با بابونه حاضر است. از آنجا که کیسهای نیست، میتوانید گیاهان دیگر را تهیه کرده و با آن مخلوط کنید. اگر دوست داشتهباشید، میتوانید بههمان صورت آن را مصرف کنید.
۷. دمنوش برگ گزنه و گلهای بهاری

یکی دیگر از نوشیدنیهایی که در فهرست دمنوش های بهاری باید به شما معارفه کنیم، دمنوشی است که از گیاه گزنه و گلهای بهاری تهیه میبشود. همانند نوشیدنی قبل، میتوانید همه مواد خشک را با یکدیگر ترگیب کنید و در ظرفی شیشهای نگه دارید. اما اگر از گلهای تازه منفعت گیری میکنید، نمیتوانید این ترکیب را طویلزمان نگه دارید. در زیر، به شما حرف هایایم که چطور میتوانید این نوشیدنی خوشعطر و طعم را درست کنید:
مواد اولیه
- ۱ قاشق چایخوری برگ خشک قاصدک
- یکدوم قاشق غذاخوری برگ خشک گزنه
- ۱ قاشق چایخوری گل خشک شبدر قرمز
- ۱ قاشق چایخوری برگ خشک همیشهبهار
- یکدوم قاشق چایخوری برگ خشک زیرفون
- یکدوم قاشق غذاخوری برگ خشک علف نخودی
- یکدوم قاشق چایخوری گل خشک مولین یا خرگوشک
در صورت تمایل میتوانید این موارد را هم اضافه کنید:
- یکدوم قاشق چایخوری برگ جعفری (اگر بهجستوجو افزودن مواد مغذی طبیعی هستید)
- ۱ قاشق چایخوری گل رویینه زرین (مخصوصا اگر به شکوفههای بهاری حساسیت دارید)
نحوه تهیه
در یک قوری، بهازای هر لیوان آب جوش، ۱ قاشق چایخوری از این دمنوش خشک (یا ۳ قاشق چایخوری از نوع تازه آن) را بریزید. سپس، درِ قوری را بگذارید و اجازه دهید ۵ تا ۱۰ دقیقه خیس بخورد. بعد از صافکردن، آن را با شیرینکننده دلخواهتان بنوشید. احتمالا بتوان این دمنوش را بهاریترین دمنوش مناسب فصل بهار دانست.
۸. سه مدل چای با زنجبیل

در این قسمت، سه مدل چای را که پایه هر سه زنجبیل است، معارفه میکنیم. زنجبیل گرمترین دمنوش مناسب فصل بهار را برای شما خلق میکند.
مدل اول: چای زنجبیل، دارچین، فلفلسیاه | مواد اولیه
- یکدوم قاشق چایخوری دارچین
- یکچهارم قاشق چایخوری فلفل سیاه
- ۱ قاشق چایخوری عسل برای شیرینشدن
- ۱ قاشق غذاخوری زنجبیل تازۀ رندهشده یا یکچهارم قاشق چایخوری پودر زنجبیل
روش دمکردن
همه گیاهان بهجز عسل را درون ظرفی بریزید و به آن یک فنجان آب اضافه کنید. بگذارید ۱۰ دقیقه با شعله کم بجوشد تا دم بکشد. در نهایت آن را از صافی رد کنید و با عسل بنوشید.
مدل دوم: چای زنجبیل، لیمو، عسل | مواد اولیه
- آبِ نصف لیموترش
- ۱ قاشق چایخوری پوست لیمو رندهشده
- ۱ قاشق چایخوری عسل برای شیرینشدن
- یکدوم قاشق غذاخوری زنجبیل تازۀ رندهشده یا یکچهارم قاشق چایخوری پودر زنجبیل
نحوه تهیه
زنجبیل و رنده پوست لیمو را باهم مخلوط کنید و روی آن یک فنجان آب بریزید. سپس اجازه دهید ۱۰ دقیقه با شعله ملایم بجوشد تا دم بکشد. سپس از ۱۰ دقیقه آب لیمو را اضافه کنید. مایع را صاف کنید و عسل را بیفزایید.
مدل سوم: چای زنجبیل، زردچوبه | مواد اولیه
- مقداری فلفل سیاه
- ۱ قاشق چایخوری زردچوبه
- یکچهارم قاشق چایخوری دارچین
- ۱ قاشق چایخوری عسل برای شیرینکردن
- شیر یا ۱ قاشق غذاخوری کره آبشده (برای این که مغذیتر باشد)
- ۱ قاشق چایخوری زنجبیل تازۀ رندهشده یا یکچهارم زنجبیل آسیابشده
نحوه تهیه
زردچوبه، دارچین، زنجبیل و فلفل سیاه را در ظرفی بریزید و به آن یک فنجان آب اضافه کنید. سپس، اجازه دهید دمنوشتان ۱۰ دقیقه روی شعله ملایم بجوشد تا دم بکشد. سپس، چای را داخل یک فنجان بریزید و مقدار عسل به آن اضافه کنید. اگر تمایل داشتید، پیش از میلکردن میتوانید شیر یا کره آبشده را نیز به دمنوش اضافه کنید.
۹. دمنوش بابونه
اگر جستوجو یک دمنوش بهاری اسایش قسمت میگردید، دمنوش بابونه را حتما امتحان کنید. گلهای ریز بابونه شیرین و خوشعطرند و اگر آنها را خشک و دم کنید، طعمی بینظیر خواهند داشت. اگر دوست داشتید میتوانید آن را با اسطوخودوس و نعناع مخلوط کنید تا طعم و خواص آن را دوچندان کنید. در ادامه، نحوه تهیه این دمنوش را اراعه کردهایم:
مواد ملزوم
- گل بابونه
- و در صورت تمایل اسطوخودوس و نعناع
روش دمکردن
مقداری از گل بابونه را در ظرفی بریزید و به آن آبجوش اضافه کنید. درِ ظرف را بگذارید و چند دقیقه صبر کنید تا دمنوش تا دم بکشد. سپس دمنوش را از صافی رد کنید و با شیرینکننده دلخواهتان بنوشید.
۱۰. دمنوش گل یاسمن
یاسمن یکی از گلهای معطی است که رایح شیرین و خاصیت نشاطآور دارد. برای تهیه این دمنوش، میتوانید بهجای یاسمن معمولی از یاسمن زیتونی که عطر آن ۳ برابر زیاد تر است، منفعت گیری کنید. این دمنوش را میتوانید با ترکیب یاسمن و چای سوزنی نقرهای تهیه کنید. در ادامه به شما حرف هایایم که دمنوش گل یاسمن چطور درست میبشود:
مواد اولیه
- گل یاسمن
- چای سوزنی نقرهای (در صورت تمایل)
نحوه تهیه
مقداری از گل یاسمن و در صورت تمایل، مقداری چای سوزنی نقرهای را داخل یک قوری بریزید و بعد از اضافهکرن مقداری آب جوش، درِ آن را بگذارید. سپس از چند دقیقه که دم کشید، آن را از صاف رد کنید و این دمنوش مناسب فصل بهار بنوشید.
۱۱. دمنوش چای ترش
چای ترش از گل گیاه هیبیسکوس (Hibiscus) تهیه میبشود. این گیاه تیرهای از گیاهان گلدار در خانوادۀ گل ختمی است. رنگ این چای خوشرنگ قرمز سیر است و مزهای ترش دارد. این دمنوش، هم بهصورت سرد و هم گرم خوشمزه است. اگر در ترکیب آن از چای سبز و میوه نسترن هم منفعت گیری کنید، طعم زیاد خوبی خواهد داشت. این دمنوش برای از بین بردن خستگی عالی است. برای آشنایی با نحوه تهیه چای ترش، دستورالعمل زیر را بخوانید:
مواد اولیه
- گل هیبیسکوس
- چای سبز و میوه رز یا نسترن (در صورت تمایل)
نحوه تهیه
گل هیبیسکوس را به مقداری آب جوش اضافه کنید و در صورت تمایل، داخل آن مقداری چای سبز و میوه رز یا نسترن بریزید. سپس، در ظرف را بگذارید و اجازه دهید دم بکشد. این نوشیدنی را میتوانید گرم بنوشید یا اجازه دهید سرد بشود و سپس آن را میل کنید. اگر طبع سردی دارید، بهتر است چای ترش را همراه با نبات میل کنید.
دمنوش آمادۀ چای ترش که حاوی کاسبرگهای آسیابشدۀ چای ترش است، در بازار بهصورت آماده فروخته میبشود.
۱۲. چای میوه گل رز یا نسترن
انواع گل رز از دیرباز در تهیه چای و دمنوش کاربرد داشتهاند؛ از گل سرخ و محمدی تا نسترن و انواع دیگر گل رز. این دمنوش را میتوانید به دو صورت دمنوش گلبرگهای گل رز و دمنوش میوه گل رز درست کنید و در هر ساعتی از شبانهروز که دوست داشتید، میل کنید. برای آشنایی با نحوه تهیه این دمنوش، دستورالعمل زیر را بخوانید:
مواد اولیه
نحوه تهیه
مقداری از گلبرگ یا میوه رز، نسترن یا گل محمدی را همانند چای دم کنید و دمنوشتان را با عسل یا خرما میل کنید.
دمنوش آمادۀ میوه نسترن را میتوانید از بازار تهیه کنید. این دمنوش بهصورت ساده یا ترکیبی از میوه نسترن، بلوبری یا میوههای دیگر در بازار یافت میبشود.
به نظر شما دمنوش مناسب فصل بهار کدام است؟
زیاد ترِ دمنوش های بهاری که در این نوشته معارفه شدند بهصورت آماده و برخی از آنها بهصورت کیسهای در بازار موجودند. تفاوت آنها این است که این دمنوشها سپس از دمکشیدن به صافکردن نیاز ندارند. اگر گلهای وحشی را از طبیعت تهیه میکنید یا این که خودتان آنها را پرورش میدهید، حتما زمان برداشت آنها دقت کنید نور آفتاب در بیشترین حالت خود باشد. در این صورت است مواد مغذی جذبشده در گیاه، به زیاد تر مقدار خود میرسد.
آیا شما اهل دمنوش هستید یا چای و نوشیدنیهای دیگر را ترجیح میدهید؟ اگر تا اکنون امتحان نکردهاید، در این روزهای قشنگ یکی از این دمنوش های بهاری را امتحان کنید. مطمئنا پشیمان نخواهید شد. حتما در قسمت نظرات، چای یا دمنوش مورد علاقهتان را به ما معارفه کنید.
به روز رسانی: فروردین ۱۴۰۴ | سارا صالحی
دسته بندی مطالب