نوشته و ویرایش شده توسط مجله ی اسکوار
اخترشناسان با بازدید دادههای چند دهه پیش کاوشگر ماژلان (Magellan) ناسا نشانههایی از جریان گدازهای دو آتشفشان فعال زهره یافتهاند. شواهد تازه مشخص می کند که سیاره زهره از نظر زمینشناسی از آنچه قبلاً فکر میشد، فعالتر است.
بر پایه گزارش وبسایت Space و مقاله منتشرشده در نیچر، این دومینباری است که دانشمندان شواهد زمینشناسی مستقیمی از فعالیتهای آتشفشانی زهره شناسایی میکنند؛ شواهد قبلی فوران آتشفشانهای این سیاره را در اغاز دهه ۱۹۹۰ نشان داده می بود. پژوهش تازه محققان دانشگاه کیتی پسکارا ایتالیا مشخص می کند که سیاره زهره میتواند بهاندازه زمین از نظر زمینشناسی فعال باشد و به گمان زیادً اکنون نیز آتشفشانهایی روی سطح آن درحال فوران می باشند.
آتشفشانهای فعال سیاره زهره
زهره و زمین تقریباً اندازه شبیهی دارند و میلیاردها سال پیش نیز مقادیر آب آنها برابر می بود. بههمین علت، تعداد بسیاری از دانشمندان در شگفتاند که چرا زهره به یک سیاره جهنمی تبدیل شده، درحالی که سیاره ما قابل سکونت است. اکنون مطالعه حوالی فعالیت آتشفشانی زهره، که به گمان زیادً ناشی از گرمای داخلی این سیاره است، میتواند پاسخی برای این سوال اساسی باشد.
محققان ایتالیایی در این پژوهش از دادههای کاوشگر ماژلان ناسا منفعت گیری کردهاند؛ این کاوشگر از ۹۸ درصد سطح سیاره زهره از سال ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۲ نقشهبرداری کرده و جزئیترین تصاویر از زهره تابهامروز را در اختیار محققان قرار داده است.
بهنظر میرسد که جریانهای گدازهای تازه از دامنههای غربی آتشفشان Sif Mons و منطقه آتشفشانخیز Niobe Planitia باشند. دانشمندان با اشاره به جریانهای گدازهای سطحی، تخمین میزنند که سیف مونس نزدیک به ۳۰ کیلومترمربع سنگ فوران کرده باشد که برای پرکردن ۳۶ هزار استخر شنای المپیک کفایت میکند.
ناسا در بیانیهای اظهار کرده که فورانهای Niobe Planitia میتواند ۵۴ هزار استخر المپیک را پر کند. قابل ذکر است که فوران سال ۲۰۲۲ آتشفشان ماونا لوا (Mauna Loa) در هاوایی – بزرگترین آتشفشان فعال زمین – میتواند ۱۰۰ هزار استخر المپیک را پر کند.
دسته بندی مطالب